7 Tips voor het veilig werken met heftrucks

Werken met heftrucks is een essentieel onderdeel van veel logistieke en magazijnomgevingen. Ze zijn onmisbaar voor het verplaatsen van zware ladingen, maar kunnen ook gevaarlijk zijn als ze niet correct worden gebruikt. Daarom is het cruciaal om de nodige veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. In deze blogpost geven we je zeven belangrijke tips om veilig te werken met heftrucks. Of je nu een ervaren heftruckchauffeur bent of net begint, deze tips zullen je helpen om ongelukken te voorkomen en een veilige werkomgeving te creëren.

Tip 1. Volg de juiste opleiding en certificering

Het besturen van een heftruck vereist specifieke kennis en vaardigheden. Velen denken daarom dat een heftruck certificaat verplicht is, echter klopt dit niet. Wettelijk is een heftruck certificaat in Nederland niet verplicht. Volgens de Arbowet is het wel vereist dat werkgevers moeten kunnen aantonen dat heftruckbestuurders bekwaam zijn om de heftruck te besturen. Heftruckchauffeurs moeten vertrouwd zijn met de heftruck en op de hoogte zijn van bijbehorende veiligheidsvoorschriften en wetgeving. Daarom is het verstandig om j e personeel een gecertificeerde heftruck opleiding te laten volgen. Tijdens deze opleiding leer je alles over de bediening van de heftruck, veiligheidsvoorschriften, en hoe je risico’s kunt minimaliseren. Na het afronden van de opleiding ontvangt men een heftruck certificaat. Hiermee kun je aangeven dat je personeel beschikt over de nodige vaardigheden om veilig te werken met een heftruck.

Tip 2. Voer regelmatige inspecties uit

Voor je begint met werken, is het essentieel om een grondige inspectie van de heftruck uit te voeren. Controleer onder andere de banden, remmen, stuurmechanisme, verlichting, en de werking van de vorken. Zorg er ook voor dat de batterij of de brandstoftank in goede staat is.

Inspectiechecklist:

 • Bandenspanning en slijtage
 • Werking van de remmen en stuur
 • Status van de verlichting en signalen
 • Vorken en hydraulische systemen
 • Brandstof- of batterijniveau

Tip 3. Let op de omgeving

Bij het werken met een heftruck is het belangrijk om altijd alert te zijn op je omgeving. Dit betekent dat je voortdurend moet letten op obstakels, voetgangers, andere voertuigen, en veranderingen in het terrein. Houd de rijwegen schoon en goed verlicht, en zorg ervoor dat de werkruimte georganiseerd is om onnodige risico’s te vermijden.

Tips voor een veilige werkomgeving:

 • Houd de rijbanen vrij van obstakels
 • Gebruik spiegels en camera’s voor beter zicht
 • Signaleer voetgangerszones duidelijk
 • Zorg voor voldoende verlichting

Tip 4. Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s)

Afhankelijk van de omgeving waarin je werkt, kan het noodzakelijk zijn om persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen. Dit kan onder andere een helm, veiligheidsschoenen, reflecterende kleding, en gehoorbescherming omvatten. Zorg ervoor dat je altijd de juiste PBM’s draagt en dat deze goed onderhouden worden. PBM’s beschermen je tegen mogelijke verwondingen en dragen bij aan de algemene veiligheid. Ze zorgen ervoor dat je goed zichtbaar bent en verminderen het risico op ernstige ongevallen.

Tip 5. Beperk de snelheid en houd je aan de voorschriften

Elke werkomgeving heeft specifieke regels en snelheidslimieten voor heftrucks. Het is cruciaal om je aan deze regels te houden en niet sneller te rijden dan toegestaan. Pas je snelheid aan op basis van de omstandigheden, zoals drukte in het magazijn, de staat van de vloer, en de lading die je vervoert. Hoge snelheden vergroten de kans op ongevallen, vooral in drukke of krappe ruimtes. Door je aan de voorgeschreven snelheden en regels te houden, kun je de controle over de heftruck behouden en de veiligheid voor jezelf en anderen waarborgen.

Tip 6. Stap veilig in en uit de heftruck

Het in- en uitstappen van de heftruck lijkt misschien een eenvoudige handeling, maar kan verrassend gevaarlijk zijn als het niet goed gebeurt. Gebruik altijd de handgrepen en voetsteunen die beschikbaar zijn en zorg ervoor dat je stabiel staat voordat je de heftruck volledig betreedt of verlaat.

Tips voor veilig in- en uitstappen:

 • Gebruik de “driepuntscontact”-regel: houd altijd drie contactpunten met de heftruck (twee handen en een voet, of twee voeten en een hand)
 • Controleer de grond voor je uitstapt op obstakels of ongelijke oppervlakken
 • Vermijd het dragen van zware of losse voorwerpen tijdens het in- en uitstappen

Tip 7. Zorg voor correct laden en balanceren

Een juiste lading en balans zijn cruciaal voor de stabiliteit van de heftruck. Laad de heftruck altijd volgens de aanbevolen gewichts- en capaciteitslimieten en zorg ervoor dat de lading goed is gebalanceerd. Gebruik palletten en spanbanden om de lading op zijn plaats te houden en voorkom dat de lading verschuift tijdens het transport. Onjuiste lading en balancering kunnen leiden tot kantelen van de heftruck, wat ernstige ongelukken kan veroorzaken. Door de lading correct te plaatsen en te beveiligen, kun je de stabiliteit van de heftruck handhaven en veilig werken.