Slecht nieuws gesprek: de juiste opbouw

Slecht nieuws gesprekken. Je gaat ze vast ook liever uit de weg. Maar helaas kan dat niet altijd en horen ze er vaak bij. Daarom is goed voorbereid een slecht nieuws gesprek voeren een uitstekende keuze om je voor te bereiden.

Een goede voorbereiding het halve werk

Eigenlijk is het voor ieder gesprek belangrijk dat je goed voorbereid bent. Zodat je weet wat je wilt vertellen. Zorg er bij slecht nieuws brengen ook voor dat er privacy en tijd is om het gesprek te voeren.

Draai er niet omheen bij een slechtnieuwsgesprek

Laat je band of andere onderwerpen je niet in de weg staan. Wees direct en concreet bij het vertellen van slecht nieuws. Daarmee voorkom je ongemakkelijke situaties en schep je niet eerst een verwachting. Zorg dat het gesprek zakelijk verloopt.

Wees concreet in het weerleggen van argumenten

Veel zal er niet meer binnenkomen bij de ontvanger van slecht nieuws. Geef daarom geen waslijst met argumenten. Kies er bewust slechts enkele waar je niet omheen kunt. Waardoor je voorkomt dat het een discussie zal worden.

Geef de ander de ruimte gedurende het gesprek

Geef de ontvanger van de boodschap ook de ruimte om de informatie te verwerken. Even het stom af te blazen en dit op zijn eigen manier te doen. Het kan namelijk best een klap en schrikken zijn.

Laat weten dat je de ander begrijpt

Begrip is de sleutel om een gesprek goed af te sluiten. Jij hebt een goede reden om slecht nieuws te brengen. Daar kun je niet omheen. Maar aan de andere kant ervaar je net als de ontvanger een gelaten gevoel. Deel je begrip na afloop van het gesprek. Je kunt dit het beste doen door te benoemen wat je bij de ander ziet. Je bent boos zie ik, het raakt je wel enorm of volgens mij ben je heel boos. Toon geen medelijden of opmerkingen op het slechte nieuws.

Tot slot kun je natuurlijk altijd voorstellen dat wanneer er vragen zijn je deze absoluut wil beantwoorden. Ook kun je er voor kiezen om een samenvatting van het gesprek te maken.