Oplossingen voor personeelstekort: voorbeelden uit de procestechniek

Momenteel is er in iedere branche in Nederland een personeelstekort. Lang voordat het personeelstekort diep tot alle branches doordrong, heerste die krapte al in technische beroepen. De procestechniek kampt al tijden met een tekort aan personeel. En dat vraagt creativiteit. Oplossingen binnen de procestechniek kunnen ook oplossingen zijn voor andere branches.

De uitdagingen

In de procestechniek gelden er meerder uitdagingen. Enkele uitdagingen binnen deze branche:

  • Personeel heeft een technische opleiding nodig om machines te kunnen bedienen. Al jaren stromen er te weinig technici door de arbeidsmarkt op.
  • Vergrijzing speelt parten. Niet alleen kost dit mankracht, ook gaat veel kennis verloren.
  • Niet alle banen in de procestechniek zijn in een schone omgeving of spreken mensen direct aan. Denk aan de chemische industrie, afvalindustrie en vleesverwerkende industrie.
  • Soms wordt de klok rond gewerkt. Meestal vindt het werk in ploegendiensten plaats. Sommigen vinden het heerlijk, maar niet iedereen vindt dat prettig.

De gevolgen

Gevolgen van de personeelskrapte in de procestechniek zijn groot. Zonder personeel, kunnen machines niet blijven draaien. Productieprocessen vallen stil. Niet alleen desastreus voor het bedrijf, maar ook voor de samenleving. Zonder procestechniek blijven consumenten met lege handen achter.

Enkele oplossingen

Ja, er zijn meer procestechniek vacatures dan dat er mensen beschikbaar zijn. Toch blijft werken in de procestechniek veel mensen trekken.

Salaris en ploegentoeslagen

Werken in de procestechniek verdient goed. Een goed salaris een belangrijke factor om nieuwe mensen te trekken. Werken als procesoperator bijvoorbeeld, levert gemiddeld gezien het hoogste salaris op voor mbo’ers.

Bieden van opleiding

Nu ook andere branches te maken hebben met een nijpend personeelstekort, is het wat lastiger mensen om te scholen. Veel bedrijven bieden leer- en werktrajecten aan, waardoor mensen die willen instromen gelijk onder begeleiding aan de slag kunnen.

Creatieve secundaire arbeidsvoorwaarden

Biedt andere secundaire arbeidsvoorwaarden dan je concurrenten op de arbeidsmarkt. Denk aan een goed geregelde bedrijfslunch, een jaarlijks feest waarbij ook de familie uitgenodigd is (ook goed voor je werkgeversmerk) of korting op het boeken van een zomervakantie. Wees creatief.

Bouw aan je werkgevermerk

Mensen willen graag werken voor een bedrijf met een duidelijke visie en missie. Werken in een viezige omgeving? Voor veel mensen geen probleem als ze weten dat ze het doen voor een duurzamere wereld of ander groot maatschappelijk doel.

Zorg voor een goede vacaturetekst

Wat onderscheidt jouw écht als werkgever? Waarom werken mensen graag bij jouw bedrijf of in deze functie? Wat vinden andere collega’s van de baan?
Wijk af van de standaard vacaturetekst, vertel hoe het echt zit. Geen droge opsommingen, maar levendige verhalen. Dat is wat mensen trekt.

Tot slot, maak van jouw vacature niet het best bewaarde geheim. Door jouw vacature met structured-data op te maken, wordt deze makkelijk vertoond in Google. Inmiddels een goede plek om een zoektocht naar een nieuwe baan te starten. Ook een goede socialmediacampagne helpt. Plaats ook jouw vacature in gratis vacaturebanken, zoals die van Procestechniek.nl. En als laatste: medewerkers worden altijd heel blij van een leuke aanbrengbonus, vergeet die niet.