Een eigen horecazaak beginnen: waar start je?

Ben je van plan een eigen horecazaak te starten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Logisch, want er komt ook behoorlijk wat bij kijken. Daarom leggen we je in dit artikel een aantal tips uit doe je niet mag missen doen om succesvol aan jouw horecazaak te beginnen. Lees je mee?

1. De KvK en de Belastingdienst

Iedereen die een bedrijf wilt starten -horeca of niet-, is verplicht zich in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van koophandel. Zo kan de KvK jouw gegevens automatisch doorgeven aan de belastingdienst.

2. Het ondernemingsplan en de locatie

Wanneer je na het schrijven van je ondernemersplan de prachtige locatie vindt voor je restaurant, dan is de verleiding groot om spijkers met koppen te slaan een huurcontract te ondertekenen. Het is belangrijk om eerst je betalingsverkeer op te zetten. Neem dus toch even de tijd om je in te lezen en bij de gemeente langs te gaan om het bestemmingsplan van de locatie te checken: zo weet je zeker dat je goed zit.

3. Vergunningen en verzekeringen aanvragen

Of je nou gaat bouwen, renoveren of uitbreiden: je hebt voor vrijwel alles een vergunning en verzekering nodig. Denk aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, maar ook een alcohol- of terrasvergunning.

4. Hygiëne en NVWA

Om een horecazaak te beginnen heb je bepaalde hygiëneregels die je moet naleven. Denk aan een HACCP plan waarin je laat zien dat je de juiste hygiënecode volgt. Ook als je levensmiddelen in een restaurant produceert zul je je moeten inschrijven in een register van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

5. Speciale horeca apparatuur

Naast al het papierwerk zul je voor jouw horecazaak ook speciale keukenapparatuur van een hogere kwaliteit en grotere omvang moeten aanschaffen dan dat je thuis hebt. Denk dan aan een professionele koelkast en speciale vriezers, keukenfornuizen en meer.