Als ondernemer met personeel kom je er ongetwijfeld een keer voor te staan: je moet iemand ontslaan. Soms zelfs mensen die al jaren bij jou in dienst zijn. Waar je ook op persoonlijk vlak een band mee hebt opgebouwd. Dat is lastig. Het bezorgt ondernemers vaak hoofdpijn. Maar besef goed dat het ook voor de medewerker in kwestie zwaar is. Zeker als het onverwachts komt. Soms kan je echter niet anders. Bijvoorbeeld omdat bepaalde functies overbodig zijn geworden of omdat er door een te lage omzet in het personeelsbestand gesnoeid moet worden.
Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je als ondernemer kunt doen om werknemers te helpen bij het ontslag. Om de zorgen wat te verlichten en met wederzijds respect uit elkaar te gaan. In dit artikel zetten we enkele tips op een rij.
Het outplacementtraject aanbieden
Je bent verplicht om een ontslag ruim op tijd aan te kondigen, zodat de werknemer nog tijd heeft om iets nieuws te zoeken. Soms is het zelfs niet noodzakelijk dat de werknemer direct verdwijnt en kan deze periode zeker nog met 6 tot 12 maanden worden verlengd. In dat geval zou je hem bij kunnen staan door een outplacementtraject van GORToutplacement aan te bieden.
Outplacement is een ander woord voor ontslagbegeleiding. Middels een team van deskundigen wordt de medewerker geholpen bij het vinden van een nieuwe baan. Hierbij wordt de persoonlijke situatie besproken, gekeken naar de arbeidsmarkt en geïnventariseerd welke talenten hij heeft. Waar ligt zijn hart? Op die manier kunnen verschillende banen worden gevonden die bij hem aansluiten. Daar eindigt de begeleiding echter niet. Ook wordt er geholpen bij het aanleren van sollicitatietechnieken en wordt de hele sollicitatieprocedure begeleid. De werknemer komt dus niet alleen te staan. Er is altijd iemand waar hij terecht kan voor hulp of met vragen. Op die manier worden de kansen op een nieuwe baan vergroot.
Blijf met elkaar in gesprek gaan
Het is zowel voor ondernemer als werknemer niet gemakkelijk om een ontslaggesprek te voeren. Maar wanneer je al jaren met deze persoon samenwerkt, wil je natuurlijk niet met ruzie uit elkaar gaan. Daarom is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. In het eerste gesprek zal de werknemer waarschijnlijk overdonderd worden. Emoties overheersen dan, waardoor er misschien zelfs dingen worden gezegd die hij niet meent. Daarom is het belangrijk om dit gesprek rustig te blijven, perspectief te geven en alles over het ontslag op papier te zetten. Er gaat waarschijnlijk veel langs hem heen, dus dan is het fijn als hij het op een later moment rustig kan nalezen. Spreek af dat jullie elkaar op een later moment nog eens spreken.
Toon interesse
Zijn jullie samen het outplacementtraject ingegaan? Dan is het fijn als je ook af en toe interesse toont. Vraag hoe het gaat en of er al iets gevonden wordt en bespreek ook de emoties die de werknemer mogelijk heeft. Het is fijn om een luisterend oor te bieden.